Ilmalämmitystakka | Tulikivi

Ilmalämmitystakka

Tulikivi-tulisijat yhdistettävissä ilmalattialämmitykseen

Merkittävä osa Tulikivi-tulisijan lämmöstä voidaan ohjata ilmakiertoiseen lattialämmitykseen Tulikivi Green –ilmalämmitystakalla. Järjestelmän avulla tulisijan tuottamaa lämpöä voidaan ohjata koko rakennukseen - myös kauimmaisiin huoneisiin.
Takka lämmittää lattialämmitykseen käytettävää ilmaa Tulikivi-tulisijoihin yhteensopiva ilmakiertoinen lattialämmitys toteutetaan Legalett-ilmalattialämmitysjärjestelmällä. Siinä ilma lämmitetään ja sitä kierrätetään lattiavalussa olevassa suljetussa kanavistossa.
Lämpö varastoituu lattiaan ja leviää ympäri rakennusta. Lattian suuri varaava massa takaa tasaisen lämmön. Huoneiden lämpöä säädetään automaattisesti huonetermostaateilla.

Ilmalämmitys on kosteusturvallinen vaihtoehto. Vaikka yksittäinen putki rikkoutuisikin esimerkiksi laatan liitoskohdassa, siitä ei seuraa yhtään mitään. Ilma vain jatkaa virtaamistaan - edelleen betonin sisällä. Ilmakiertoinen lattialämmitys soveltuu hyvin myös vapaa-ajan asuntoihin, jotka ovat talvella pitkään käyttämättöminä - tällöin vesikiertoinen lattialämmitys voi jäätyä rikki ja aiheuttaa vuoto- ja kosteusvahinkoja.

Varaava tulisija päälämmönlähteenä matalaenergiatalossa

Ilmalattialämmitykseen sopivia tulisijoja ovat Tulikiven Karelia-malliston tulisijat (pois lukien S-mallit), joissa ilma kiertää ja lämpiää tulisijan kaksikuorirakenteen välissä. Lämmitysilma ei ole kosketuksissa kuumien savukaasujen tai liekkien kanssa, vaan lämpö siirtyy tulisijan kivirakenteesta ilmaan turvallisesti ja hitaasti. Lattiaan lämpöä siirtyy tulisijasta vielä useita tunteja
varsinaisen lämmityksen loputtua. Tulisijan tuottamasta lämpöenergiasta noin 40-45 prosenttia siirretään lattialämmitykseen.
Tulikiven Valkia-takka lämmittää lattialämmitykseen käytettävää ilmaa

Ilmalämmitystakka sopii erityisen hyvin matalaenergia- ja passiivienergiataloihin, koska järjestelmän lämmitysteho ja sen tuottama energiamäärä riittävät hyvin kattamaan merkittävän osan kyseisten talojen lämmöntarpeesta. Tulikivi Green-ilmalämmitystakalla voi alentaa rakennukselle laskettavaa E-lukua, koska ilmalattialämmitysjärjestelmä käyttää puuta ja lisää näin uusiutuvan energian osuutta lämmöntuotossa.

Kasvata lämmityskautta ilmalämmityksellä

Ilmalämmitys ei muuta tulisijan lämmitystapaa. Tulisijaa käytetään normaalisti käyttöohjeiden mukaisesti. Tulisijan pintalämpötilat kuitenkin pysyvät matalampina kuin normaalissa tulisijassa. Tällöin tulisijan vuotuinen käyttöaika pitenee, ja huonelämpötila pysyy tasaisena. Lämmitystarpeen kasvaessa energiantuottoa voi lisätä lämmittämällä tulisijaa kaksi kertaa vuorokaudessa. Tällöin sähkön kulutushuiput leikkautuvat, ja sähköä säästyy tuntuvasti.

Tulisija yhdistetään ilmalattialämmitykseen suoraan tulisijan alta. Järjestelmä ei siis muuta tulisijan kokoa eikä ulkonäköä. Tulisijan ja ilmalämmityksen yhdistämiseen ei tarvita lisäosia. Asennus tehdään tulisija-asennuksen yhteydessä.

Lisätietoja: Tulikivi-studioilta kautta maan sekä legalett.fi-sivuilta.