Matalaenergiatalon lämmityskustannukset hanskassa | Tulikivi

Matalaenergiatalon lämmityskustannukset hanskassa

Kun aloimme vuoden 2009 alussa suunnitella perheellemme kolmatta omakotitaloa, oli alusta asti selvää, että tässä talossa panostettaisiin energiataloudellisuuteen ja alhaisiin käyttökustannuksiin. Aluksi oli selvää vain, että lämmönjakotavaksi tulee vesikiertoinen lattialämmitys.

Maalämpöpumppu suljettiin pois laskuista, koska tontti sijaitsee soraharjulla, joten porakaivon teko soraharjuun olisi tullut kalliiksi. Seuraavaksi vaihtoehdoksi tuli ilmavesilämpöpumppu, koska jo edellisestä talosta oli hyviä kokemuksia ilmalämpöpumpusta. Samoin alusta asti oli selvää, että takaksi tulee Tulikiven takka, josta oli jo ennestään hyviä kokemuksia. Kokemuksia oli jo välillä kertynyt muidenkin valmistajien takoista.

Tavoitteena takan tuottaman lämmön jako koko taloon ja käyttöveden lämmitykseen

Jo aiemmin olimme miettineet, miten takasta saatavan lämmön saisi hyödynnettyä myös käyttöveden lämmitykseen, ja miten kaksikerroksisen talon yläkertaan saisi paremmin siirrettyä alakerrassa sijaitsevan takan lämmön. Joskus maalla olin nähnyt saunan vesipataan laitetun kuparikierukan, josta otettiin varaajaan lämmintä vettä. Samoin olin nähnyt maatalon keittiössä puuhellan, joka toimi ikään kuin puukattilana ja siitä otettiin kuuma vesi kiertämään kaikkiin huoneisiin vesipattereille. Yksi vinkki jota olemme itse käyttäneet jo aiemmin, on savupellin sijoittaminen yläkertaan katon rajaan, tällöin tiilipiippu toimii yläkerrassa ikään kuin varaavana takkana. On pieni vaiva hyötyyn nähden käydä avaamassa ja sulkemassa savupelti yläkerrassa.

Vinkki Asuntomessuilta

Talorakennusalan ammattilaisena olin jo itse kehittelemässä jonkinlaista varausta takan takaseinään ulkopuolelle laitettavalle kuparikierukalle, kun Valkeakosken asuntomessuilla törmäsin Tulikiven osastolla yllättäen Tulikiven takkaan, jossa vastaavanlainen kupariputkisto oli kehitelty takan sisään ja olin hämmästynyt, kuinka sitä juuri oltiin tuomassa markkinoille. Ilmoittauduin saman tien kokeiluryhmään ja aloin käydä sähköpostiviestittelyä Tulikiven Aki Nevalaisen kanssa.

Itse olin koko ajan ajatellut, että päälämmönlähteenä on ilmavesilämpöpumppu. Pakkaskaudella, kun takkaa muutenkin lämmitetään, siitä saataisiin samalla hyötyä itse lämmitykseen ja käyttöveteen. Myös takan lämpö saataisiin siirrettyä lämmittämään tasaisesti koko taloa yläkertaa myöten vesikiertoisen lattialämmityksen avulla.

Sopiva varaaja löytyi Jäspiltä. Se on uutuustuote Ecowatti-hybridivaraaja, jossa pystytään käyttämään useampaa ulkopuolista energianlähdettä, eli samaan aikaan takkauunia lämmönsiirtimillä, ilmavesilämpöpumppua ja aurinkokeräimiä. Tämä oli juuri sellainen laitteisto, mitä olin ajatellut. Plussana vielä se, että kaikki laitteet ovat kotimaisia.

Kotimme lämmitysjärjestelmä on toimiva kokonaisuus

Talomme on Ylöjärvellä. Sen kerrosala 200 m2, huoneistoala 167 m2 ja tilavuus 640 m3. Talo on kaksikerroksinen, ja alakerta on osittain korkeata vinokattoa, siitä johtuu runsas kuutiomäärä. Rakentaminen aloitettiin heinäkuussa 2009, ja talo valmistui marraskuussa 2010. Talo on matalaenergiaratkaisu: seinissä on 250 mm eristettä, yläpohjassa 500 mm ja ikkunat ovat nelinkertaiset. Takkauuni on Tulikiven Sarmi, jonka sisällä on lämmönsiirrinpaketti 2. Varaajana on Jäspin Ecowatti ja ilmavesilämpöpumppu Jäspin Moon 8 kw. Ilmanvaihtokone on Enerventin Pandion pyörivällä LTO:lla (korkea lämmöntalteenoton hyötysuhde). Olemme kolmihenkinen perhe, kaksi aikuista ja yksi lapsi.

Polttopuut tehdään itse

Polttopuut saadaan omasta takaa kesämökkitontilta, ja puuta on tänä kylmänä talvena kulunut. Takkaa onkin lämmitetty lähes joka päivä muutamaa reissuviikonloppua lukuun ottamatta.

Sähköä säästyy reilusti

Olemme olleet lämmitysratkaisuumme tyytyväisiä. Myöhemmin saatamme vielä asentaa aurinkokeräinjärjestelmän, varaajassahan on jo siihen vakiona varaus. Marraskuun alusta maaliskuun loppuun olemme kuluttaneet sähköä (sisältää kaiken lämmityksen ja käyttösähkön) n. 7800 kwh. Arvelenkin, että ensimmäisen vuoden koko sähkönkulutus tulee olemaan n. 13 - 15 000 kWh, mikä tämän kokoisessa talossa on mielestäni vähän, ottaen huomioon kylmän talven. Kuitenkin elämme ja asumme ihan tavallisesti, eli pyykkikone käy joka päivä, kaksi televisiota on päällä kaikkina iltoina, ja sähkösaunassa (7 kW) käymme vähintään kolmena iltana viikossa. Huonelämpötilatkin ovat asettuneet siten, että alakerrassa on koko ajan +23 astetta ja yläkerrassa +21 astetta. Lattiat tuntuvat jalalle lämpimiltä, vaikka alakerran lattioista suurin osa on laatoitettuja. Lämpötilaa voisi vaikka hieman pudottaakin, jos halutaan vielä säästää.

Lehtosen perhe, Ylöjärvi