Yleisiä kysymyksiä keraamisista tulisijoista

Miten takan lasioven saa parhaiten puhtaaksi noesta?

Vanha, toimiva konsti on, että kosteaan rättiin otetaan tuhkaa ja pyyhitään lasi sillä. Kodin puhdistusaineet, joiden pH-arvo on vähintään 12, ovat myös varsin hyviä. Rautakaupat myyvät tuotteita tähän tarkoitukseen. Käytä suojakäsineitä ja huuhtele lasi puhtaalla vedellä puhdistuksen jälkeen.

Kuumeneeko keraamisen takan pinta lämmityksen aikana?

Kyllä, mutta kuorirakenteen ansiosta pinta ei lämpene normaalikäytössä polttavan kuumaksi, vaan jää alle 70 asteen. Metalliosat ja luukun lasi kuumenevat enemmän.

Mistä tiedän sopiiko haluamani takkamalli kotiini?

Tulikivi-studiot opastavat sinua kaikissa tulisijan hankintaan ja valintaan liittyvissä kysymyksissä. Keskeisiä huomioitavia asioita ovat takan teho suhteessa käyttötarkoitukseen ja lämmitettäviin tiloihin, korvausilman huomioiminen, takan alustan kestävyys ja hormin läpivientien varmistaminen

Pitääkö tulisijan hankkimiseen kysyä jostain lupa?

Tulisijan rakentaminen on aina luvanvarainen toimenpide. Ota yhteyttä kotikuntasi rakennusvalvontatoimistoon. Saneerauskohteissa joissa vaihdetaan vanhan takan tilalle uusi ei lupaa tarvita.

Voiko hormiliitoksen tehdä tulisijan päältä?

Useimmat takat voidaan liittää hormiin myös uunin päältä. Tarkista mallikohtainen hormiliitos tuotekortilta tai myyjältäsi.
Hormiliitos voidaan toteuttaa myös tarvittaessa, ylhäältä, sivulta tai takan takaa. Tarkemmat liitosohjeet kerrotaan sivuillamme kohdassa Hormiliitos.

Pitääkö takka asentaa itse paikoilleen?

Kaikki Tulikiven tulisijat toimitetaan asennettuina. Asennuksesta vastaavat valtuutetut ammattitaitoiset uunimestarit.

Voiko takan rakentaa kerrostaloon?

Asia on selvitettävä tapauskohtaisesti. Uusiin kerrostaloihin tulisijan rakentaminen on yleensä mahdollista vain ylimpiin kerroksiin.

Miten koneellinen ilmanvaihto vaikuttaa takan toimintaan?

Takan toiminnan edellytys on riittävä korvausilman saaminen puhtaan palamisen onnistumiseksi. Koneellinen ilmanvaihto tulee aina säätää siten, että huoneiston alipaine ei ole liian suuri. Hyvän palamisen varmistamiseksi ilmanvaihto tulee varustaa takkakytkimellä tai huolehtia muuten riittävästä korvausilmasta.

Voiko takan saada toimimaan huomioimatta ilmanvaihdon säätöjä?

Kyllä voi. Erityisesti uudisrakennuksissa, kun korvausilman tuonti otetaan huomioon suunnittelussa. Kysy ohjeita lähimmästä Tulikivi studiosta.