Tulisijan koko | Tulikivi

Tulisijan koko

Massaltaan pienempi vuolukiviuuni varaa vähemmän lämpöä ja jäähtyy myös nopeammin kuin suuri uuni. Suurempaan uuniin varautuu enemmän energiaa, joka vapautuu hitaammin huonetilaan ja lämmittää pitkään. Kaikissa tapauksissa Tulikivi-uuni peittoaa mennen tullen esimerkiksi kamiinan, jonka lämmönluovutusaika on varsin lyhyt. Oheiset esimerkkikaaviot kuvaavat Tulikivi-uunien lämmönluovutusta, kun uunia lämmitetään käyttöohjeiden mukaan kuivalla polttopuulla. Piirroksessa on vertailtu varaavaa Tulikivi-uunia ja kamiinaa.

Huonelämpötila erilaisilla tulisijaratkaisuilla


Montako kertaa vuorokaudessa sinä haluat lämmittää uunia? Ohessa on vertailtu huonelämpötiloja, kun käytetään eri lämmityslaitteita. Toisessa huoneessa on Tulikivi-takkauuni ja toisessa kamiina. Oikein valitun Tulikivi-uunin miellyttävä säteilylämpö riittää vuorokaudeksi.


Pieni takkauuni saavuttaa korkeimman, hetkellisen lämmönluovutustehon (2,75 kW) noin 3 tunnin kuluttua lämmityksen aloittamisesta. Takkauuni luovuttaa 50 % lämmitystehostaan vielä 11 tunnin ja 25 % 18 tunnin kuluttua lämmityksen aloittamisesta.


Takkaleivinuuni saavuttaa korkeimman, hetkellisen lämmönluovutustehon (3,25 kW) n. 6 tunnin kuluttua lämmityksen aloittamisesta. Takkaleivinuuni luovuttaa 50 % lämmitystehostaan vielä 23,5 tunnin ja 25 % 36 tunnin kuluttua lämmityksen aloittamisesta.