Takan toimintaperiaate | Tulikivi

Takan toimintaperiaate

Takan toimintaperiaate

Vastavirtaperiaate ottaa talteen kuumien savukaasujen sisältämän lämpöenergian. Liekit nousevat tulipesästä yläpalotilaan, josta ne jatkavat poskikanaviin, jolloin lämpöenergia siirtyy takan runkoon. Yläpalotilasta alaspäin virtaavat savukaasut lämmittävät poskikanavistoa ja takan runkoa. Rungosta lämpö säteilee tasaisesti ympäristöön. Lisäksi tämä synnyttää takan ulkopuolelle lämpenevän ja samalla nousevan ilmavirtauksen, mikä siirtää lämmön hitaasti ja pehmeästi huonetilaan.

Lämmityksen alkaessa paloilma voidaan ottaa joko uunin alta ulkoa (huoneilmasta riippumaton vaihtoehto) tai huonetilasta takkaluukun kautta.  Ilmansyöttöä varten takassa on yksi helppokäyttöinen säädin. Säätimessä on kolme asentoa: kiinni, poltto ja hiilenpoltto. Ilmansyöttö on polttoasennossa, kunnes tulipesässä on jäljellä enää hiillos joka voidaan polttaa nopeasti hiilenpolttoasennossa.

 

Takkaleivinuunin toimintaperiaate

Takkaleivinuuni on varaava tulisijayhdistelmä, jossa takkatuli lämmittää takan yläpuolella olevan leivinuunin. Puuta poltetaan vain takkapesässä, josta liekit ja palamattomat kaasut nousevat yläpalotilana toimivaan leivinuuniin. Leivinuunin pesän lämpötila on varsinaisen kaasupalon aikana yli 800 °C.

Tämä lämpötila takaa, että leivinuuni palaa puhtaaksi ja lämpiää hyvään paistolämpötilaan. Takkapesä on varustettu myös ritiläurilla, joten tulipesää voidaan käyttää mainiosti myös ruoan lämmitykseen ja paistamiseen vakiona tulevan paistoritilän avulla. Paloilman syötössä pätevät samat ohjeet kuin takassakin.

Takkaleivinuunin ainutlaatuisesta rakenneratkaisusta johtuen takkaleivinuuni voidaan asentaa siten, että leivinuunin luukku sijoitetaan vapaasti valitulle uunin sivulle. Luukuttomat sivut ovat käytettävissä hormiliitokselle.