Ruokaohjeita | Tulikivi

Ruokaohjeita

Joulukinkku
Karjalanpaisti
Porkkanalaatikko
Riisiuunipuuro
Muikkukukot
Muikkupata
Uuniperunat
Herkkutatti/lampaankääpäkeitto
Herkkutatti/lampaankääpäkastike
Juusto-pinaattivuoka
Voi-yrttikastike
Pizza

 Joulukinkku

Lämmitä uunia edellisenä päivänä siten, että uunissa on peruslämpöä ennen varsinaista kinkunpaistolämmitystä.
Lämmitä uuni ja anna uunin sisälämpötilan laskea n. 190 °C:een, jonka jälkeen voit laittaa kinkun uuniin. Kinkun voi paistaa paistopussissa tai ilman pussia.

Sulata kinkku läpikotaisin, kinkun sisälämpötilan pitäisi olla vähintään 10 °C ennen paistamista. Käytä kinkun paistomittaria seurataksesi kinkun paistumista. Kun mittari näyttää n. 77 °C, voi ottaa kinkun pois uunista.

Kaikki leivinuunit ovat yksilöitä, joten nämä ohjeet ovat suuntaa-antavia ja eri uuneille paisto-olosuhteet saattavat vaihdella.
 

 Karjalanpaisti

1/2 kg naudan lapaa tai rintaa kuutioina
1/2 kg sianlihaa kuutioina
1 rkl suolaa
3 kpl sipulia lohkoina

Laita lihat pataan, lisää vettä sen verran, että lihat melkein peittyvät. Lisää mausteet ja sipuli. Hauduta ruokaa uunissa kaksi tuntia. Tarkista lihan mureus esim. maistelemalla tai pistelemällä haarukalla lihapaloja, jolloin haarukan tulee upota lihapalojen läpi helposti.

Tarjoile kuumana valmistusastiassaan. Voit lämmittää ruoan myöhemmin uudelleen seuraavia tarjoilukertoja varten. Tarjoile perunoiden ja porkkanalaatikon kera. Sian ja naudanlihan ohella voit käyttää myös lampaanlihaa tai munuaisia ja maksaa.

Porkkanalaatikko

2 dl riisiä
1/2 kg raakaa raastettua porkkanaa
1 l maitoa
4 kpl munia
2 tl sokeria
1 tl muskottipähkinää
ripaus suolaa

Kuori ja raasta porkkanat. Keitä riisit vähässä vedessä kypsäksi. Sekoita muut aineet keskenään ja lisää mausteet. Paista laatikkoa noin yksi tunti hieman jäähtyneessä uunissa. Tarjoile lämpimänä.

Riisiuunipuuro

6 dl maitoa
1 dl riisiä
2 tl suolaa

Kaada riisit voideltuun uunivuokaan. Ripottele suola pinnalle ja kaada maito joukkoon. Kypsennä miedossa lämmössä noin kaksi tuntia. Sekoita tarvittaessa kypsymisen alkuvaiheessa. Tarjoile vaikkapa mehukeiton kera.

Muikkukukot

Kuori:
2 dl vettä
10 g hiivaa
1 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1/2 dl ruisleseitä
30 g voita

Täyte:
1,5 prk muikkuja tomaattikastikkeessa (kolme muikkua/kukko)
70 g sipulia
80 g kananmunaviipaleita
tilliä
sitruunapippuria
suolaa

Kohota taikinaa puoli tuntia. Kauli taikina ohueksi levyksi. Ota taikinasta parillinen määrä ympyröitä. Täytä kerroksittain: tomaattiviipale, haudutettu sipuli, kalat, sipuli, tilli, ripaus suolaa ja sitruunapippuria. Laita kansi päälle ja voitele vedellä. paista 225 asteessa noin 10-15 minuuttia. Voitele voisulalla paistamisen jälkeen.

Muikkupata

100 g porkkanaa
100 g purjoa
100 g lanttua
100 g sipulia
1 l kasvis/kalalientä
1 prk muikkuja tomaattikastikkeessa
laakerinlehti, mustapippuria ja valkopippuria kokonaisena.

Tarjoiluun:
smetanaa, tilliä, persiljaa ja sitruunaa.

Freesaa kasvikset kattilassa. Kaada päälle kuuma liemi, mausta ja hauduta. Lisää muikut loppuvaiheessa. Annostele lautasille ja koristele. Voit tarjota padan kanssa paahdettuja ruisleipiä.

Uuniperunat

8 kpl hyvin pestyjä perunoita
(esim. Rosamunda ja Asterix)

Laita perunat uunivuokaan tai laita ne suoraan arinalle kypsymään. Voit kääriä perunat myös foliopaperiin, jolloin ne säilyvät puhtaampina. Paista 1 1/2 tuntia miedossa lämmössä ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa.

Herkkutatti/lampaankääpäkeitto (neljälle)

3-4 rkl sienijauhetta
2 rkl voita
50 g sipulia
50 g vehnäjauhoja
9 dl vettä tai maitoa
2 dl kermaa
1/4 tl valkopippuria

Sulata voi kattilassa. Lisää silputtu sipuli ja sienijauhe. Kypsennä hetki. Lisää jauhot ja anna kypsyä. Lisää joukkoon sekoittaen kuuma neste. Mausta ja anna hautua noin 10 minuutttia. Lisää kerma ja kiehauta.

Herkkutatti/lampaankääpäkastike

4 rkl sienijauhetta
2 rkl voita
50 g sipulia
50 g vehnäjauhoja
5 dl vettä tai maitoa

Valmista kuten keitto.

Juusto-pinaattivuoka

3 kpl sipulia
2 rkl voita
2 valkosipulin kynttä
150 g ryöpättyä, hienonnettua pinaattia
3/4 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 tl muskottia
3 dl/150 g juustoraastetta
3 dl maitoa
4 munaa

Hauduta hienonnettu sipuli voissa kypsäksi. Yhdistä kaikki ainekset. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja paista miedossa lämmössä ruoan valmistuksen loppuvaiheessa noin yksi tunti, kunnes seos on hyytynyt. Tarjoa lämpimänä vaikkapa alkuruoaksi.

Voi-yrttikastike

2,5 dl kerma
10 g vasikanfondia
50 g Laatuherkkujen grillimaustevoita tai yrttipersiljavoita
Maizena suurustetta

Keitä kermaa hieman kasaan. Suurusta Maizenalla. Lisää voi ja mausta.

Valkosipulikastike

2,5 dl kermaa
2 g suolaa
50 g valkosipulivoita
Maizena suurrustus

Pizza

Pohjataikina
2 dl vettä
25 g hiivaa
1/2 tl suolaa
4 rkl öljyä
5 dl vehnäjauhoja

Täytevaihtoehdot:
400 g suikaloitua kinkkua/ruskistettua jauhelihaa/tonnikalaa
tomaattimurskaa
1 prk ananaspaloja
1 sipuli
(herkkusieniä)
pizzamaustetta (yrttisuolaa)
pippuriseosta
300 g juustoraastetta (Emmental, Mozzarella)
400 g suikaloituja kasviksia + muuta em. täyteainekset

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon suola, öljy ja jauhot. Alusta taikina tasaiseksi. Kohota taikinaa n. 15 minuuttia. Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse molemmista ohut pyöreä levy. Siirrä pohjat leivinpaperin päälle uunipannulle tai vuolukivialustalle. Valmista haluamasi täyte ja levitä se pohjien päälle. Paista kuumassa uunissa n. 10-15-minuuttia.