Sikke Sumarin ruokareseptit Sahramille | Tulikivi

Sikke Sumarin ruokareseptit Sahramille

Vuohenjuustolla täytetyt paprikat

Tässä makoisa ja kaunis alkuruoka, välipala tai pikkusuolainen viinilasillisen seuraksi. Paprikat ovat parhaimmillaan lämpimänä, mutta maistuvat ihanalta myös kylminä, joten ne sopivat hyvin myös buffet-tarjoiluun. Täytteeksi sopii vuohenjuuston tilalle myös mozzarella.

3 keskikokoista, eriväristä paprikaa
3 pientä luumutomaattia
6 basilikanlehteä
120 g vuohenjuustoa
1,5 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
merisuolaa ja mustapippuria myllystä

1. Halkaise paprikat pituussuunnassa ja poista kalvot ja siemenet. Jätä paprikan kanta jäljelle. Halkaise myös tomaatit ja aseta ne paprikoiden sisään.
2. Aseta basilikanlehti tomaatin päälle, ja sen päälle noin puolen sentin paksuinen siivu vuohenjuustoa. Lorauta päälle oliiviöljyä ja pyöräytä pippuria myllystä. Mausta varovasti suolalla, sillä juusto on suolaista. Voit myös käyttää Provencen yrttisekoitusta tai tuoretta timjamia.
3. Paista paprikoita uunissa 200 asteessa parikymmentä minuuttia, eli kunnes juusto on kullanruskea pinnaltaan ja paprika hiukan pehmennyt. Jos pidät paprikanpuolikkaita 15 minuuttia uunissa ennen täyttämistä, saat pehmeämmät paprikat.

Täytetyt kesäkurpitsat

Nämä kesäkurpitsaherkut sopivat yhtä hyvin pitkän illallisen alkuruoaksi kuin kevyeksi ateriaksikin. Valmistat ne helposti ja nopeasti ja mikä parasta: tämä ruoka maistuu kylmänäkin.

4 pientä tai kaksi suurempaa kesäkurpitsaa – jos ovat suuria, niin leikkaa ne pituussuunnassa puoliksi
1 rkl oliiviöljyä ja nokare voita kuullottamiseen
2 keskikokoista sipulia silputtuina
3-4 valkosipulinkynttä silputtuina
2 kananmunaa eroteltuina (valkuainen ja keltuainen erikseen)
100 g murennettua fetaa
1 dl raastettua emmental- tai gruyère-juustoa
2 rkl silputtua isolehtistä persiljaa
1 rkl silputtua tilliä
1 rkl silputtua minttua
1 rkl vehnäjauhoja
suolaa ja pippuria myllystä maun mukaan

1. Koverra ruokalusikalla kesäkurpitsan puolikkaat veneiksi.
2. Silppua kesäkurpitsan sisus ja kuullota se öljyn ja voin seoksessa sipulin ja valkosipulin kanssa. Mausta seos suolalla ja pippurilla.
3. Lisää joukkoon jauhot ja sekoita lastalla tasaisesti niin, että jauhot ehtivät hieman kypsyä. Lisää sitten juustoraaste, yrtit ja munan keltuaiset. Sekoita hyvin ja tarkista maku.
4. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja kääntele täytteeseen.
5. Täytä kesäkurpitsaveneet täytteellä ja ripottele fetamurut täytteen päälle.

Paista uunissa 180 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes pinta ruskistuu kauniisti.

Lohilaatikko

Ethän ole unohtanut lohilaatikkoa? Se on suomalaista hemmottelukotiruokaa parhaimmillaan! Laatikon tekemiseen ei mene varttia kauempaa, ja uunissa se kypsyy juuri reippaan kävelylenkin verran. Sillä lenkillä kuluvat ne kalorit, jotka kermamaidosta ja voisulasta saat. Älä pihtaa tillissä, se antaa laatikolle taivaallisen maun.

1 iso lohifilee (500-700g)
1 kg perunoita, jauhoisia esim. Rosamunda
3-4 keltasipulia
1 dl kalalientä
2-3 nippua terhakkaa tilliä
merisuolaa ja valkopippuria myllystä
3 kananmunaa
2 dl maitoa
2 dl kermaa
korppujauhoja
1-3 rkl voita
loraus oliiviöljyä sipulin kuullottamiseen ja vuoan voiteluun

1. Kasta pullasuti oliiviöljyyn ja voitele uunivuoka. Kuori ja viipaloi perunat ja sipuli.
2. Kuullota sipulit pannulla hitaasti ja lisää lopuksi lämmin kalaliemi. Anna liemen imeytyä sipuleihin ja siirrä ne odottamaan.
3. Lado vuokaan kerros perunaa, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää puolet sipulista perunoiden päälle ja silppua tillinippu sipulien päälle.
4. Leikkaa lohifileestä viipaleita ja lado ne tillin päälle. Mausta. Silppua toinen tillinippu lohen päälle, lado kerros perunoita tillin päälle ja vielä loput sipulit perunoiden päälle. Lado vielä päällimmäiseksi kerros perunoita ja mausta suolalla ja pippurilla.
5. Vatkaa munat, maito ja kerma kevyesti, mausta ja kaada vuokaan.
6. Ripottele laatikon pinnalle korppujauhoja ja muutaman voinokare ja paista uunissa 200 asteessa, kunnes perunat ovat täysin pehmeitä—tämä kestää reilun tunnin. Jos laatikon pinta ei ole kauniisti ruskistunut, kypsennä sitä vielä hetki uunin grillivastusten alla.
7. Tarjoa lohilaatikko ruisleivän, etikkapunajuurten ja tillillä maustetun voisulan kera.
8. Nauti, älä laske kaloreita. Syö huomenna kevyemmin!

Rapeakuorinen yrttibroileri uunissa

Herkullinen sunnuntairuoka kypsyy itsekseen uunissa sillä aikaa, kun keräätte ruokahalua ulkona. Vetäkää pitkää tikkua siitä, kuka saa koipipalan. Tiesitkö, että kananpoika on yhä edelleen suosituin sunnuntairuoka Ranskassa?

1 kokonainen mehevä jyväbroileri
1 sitruuna
4 kokonaista valkosipulia
8-10 salottisipulia kuorittuina
1 nippu rakuunaa tai muita yrttejä (rosmariinia, timjamia, salviaa..)
1 rkl hunajaa
1 rkl oliiviöljyä
2 dl valkoviiniä tai kanalientä tai niiden sekoitusta
suolaa ja pippuria

1. Puolita sitruuna ja hiero koko kana sitruunamehulla. Mausta kana sisältä suolalla ja mustapippurilla.
2. Leikkaa valkosipulit poikittain puoliksi ja pane puolikas valkosipuli, yrttinippu ja sitruunanpuolikas kanan sisään (ja vielä nokare voita jos haluat, se ei kuitenkaan ole välttämätöntä).
3. Aseta kana vuokaan ja asettele kokonaiset salottisipulit ja loput valkosipulit sen ympärille. Valele koko kananpoika lempeästi hunajalla ja oliiviöljyllä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Vielä mehevämmän tuloksen saat, jos irrotat nahan varovasti sormella rintalihojen päältä ja työnnät lihan ja nahan väliin ruokalusikallisen voita.
4. Kaada viini tai kanaliemi vuokaan kanan ympärille.
5. Paista 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
6. Valele kanaa liemellä ja laske lämpö 185 asteeseen. Paista vielä tunti, mutta muista kuitenkin valella kanaa tällä välin vielä ainakin pari kertaa. Jos nesteet näyttävät kuivuvan kokoon, niin vuokaan voi kaataa lisää valkoviiniä tai kanan keitinlientä.

Lisäksi voi tarjota rosmariiniperunoita. Esikeitä perunoita seitsemän minuuttia, leikkaa ne sitten puoliksi, penslaa oliiviöljyllä ja levitä paistumaan samaan vuokaan yrttikanan kanssa. Perunoiden päälle ripotellaan käsissä hierrettyä tuoretta rosmariinia.

Pinaattivuoka

Pinaattivuoka on näppärä, nopea, helppotekoinen ja terveellinen lisäke esimerkiksi kalalle, mutta se on hyvää myös tarjottuna tomaattikastikkeen kera. Jos et saa tuoretta pinaattia voit käyttää pakastettua, mutta sulata se ja valuta huolellisesti ennen pannulle laittoa. Paprikaraidan voi jättää pois, jos paprikan kypsennys ja kuoriminen tuntuu työläältä.

750 g tuoretta pinaattia, hauduta pari minuuttia ilman vettä
1 pieni sipuli pilkottuna
1 porkkana, raastettuna
5-6 rosmariininoksaa, lehdet irroitettuna ja pilkottuina
2-3 rkl oliiviöljyä
4 munaa kevyesti vatkattuina
4 rkl parmesan-juustoa raastettuna
ripaus muskottipähkinää
1 punainen paprika uunissa kypsytettynä ja kuorittuna
suolaa ja pippuria myllystä
3 rkl voita
1/2 sitruunan mehu

1. Kuullota sipulia, porkkanaa ja rosmariinia pannussa öljyssä matalalla lämmöllä kunnes sipuli on läpikuultavaa.
2. Painele pinaatti huolella kuivaksi lävikössä ja lisää se pannulle. Kypsennä kunnes pinaatin nesteet ovat lähes haihtuneet ja kaada seos sitten tehosekoittimeen.
3. Anna jäähtyä hetki ja lisää vatkatut munat, juustoraaste, suola, pippuri ja muskotti. Tarkista maku.
4. Kaada puolet seoksesta leivinpaperilla vuorattuun vuokaan, lado paprikasuikaleet seoksen päälle, kaada loppu seos paprikan päälle ja ripottele pinnalle lisää parmesaania ja muutama voinokare.
5. Paista uunissa 150 asteessa puolisen tuntia.