Sikke Sumarin ruokareseptit Oliiville | Tulikivi

Sikke Sumarin ruokareseptit Oliiville

Frittata pepperoneilla ja aurinkotomaateilla

Italialainen frittata on helppo ja nopea valmistaa, ja siihen sopivat monenlaiset täytteet. Frittata sopii illanistujaisiin tai nopeaksi vierasvaraksi, sopivia aineksia löytyy aina kaapista. Valmistus käy nopeasti, ja tulos päihittää kevyesti perunalastut ja suolatikut. Tarjoa lisäksi raikas vihreä salaatti ja rapeakuorista maalaisleipää.

250 g vahvaa juustoa raastettuna, esim. gruyère
8 kpl pepperonipippuria purkista (tai useampi, jos tahdot vahvemman maun)
3 rkl pepperonipurkin nestettä
8 kpl auringon kuivattamia tomaatteja (öljyssä säilöttyjä)
10 basilikanlehteä
8 kananmunaa
mustapippuria myllystä
1/2 dl punaista maitoa
voita vuoan voiteluun

1. Voitele vuoka ja levitä juustoraaste tasaisesti sen pohjalle
2. Pilko pepperonit ja aurinkotomaatit. Levitä ne sekä basilika juuston päälle.
3. Vatkaa munat tasaiseksi vaahdoksi, lisää maito sekä 3 rkl pepperonien nestettä.
4. Kaada munaseos vuokaan ja paista frittataa uunissa 180 asteessa noin puoli tuntia, eli kunnes munamaito on hyytynyt. Anna jäähtyä vuoassa ja leikkaa sitten annospaloiksi.

Voit tehdä frittatan myös yrttisenä. Käytä silloin pari desilitraa pehmeitä, tuoreita yrttejä ja silputtua ruohosipulia. Tarjoa sunnuntaibrunssilla.

Porsaanfilee persillade

Porsaanfilee on kevyttä ja edullista. Se kypsyy nopeasti ja vähällä vaivalla taivaallisen herkulliseksi ateriaksi. Valitse viljapossua, jos suinkin mahdollista. Persillade on ranskalainen mausteseos, jossa on sileälehtistä persiljaa ja valkosipulia. Vielä parempaa tulee, kun lisää mukaan vähän hyvää merisuolaa ja salottisipulia. Voit ostaa persilladen purkissa tai tehdä sen itse tuoreista aineksista tehosekoittimessa.

1 kokonainen viljapossun filee kalvot poistettuina
0,5 dl soijakastiketta
1 rkl persilladea
2 dl kuohukermaa
rutistus sitruunaa
1 rkl sinappia
suolaa ja mustapippuria myllystä

1. Tee soijasta ja persilladesta marinadi, kieritteli filee siinä ja anna maustua noin puoli tuntia.
2. Ruskista filee nopeasti kuumassa pannussa joka puolelta ja nosta sitten uunivuokaan.
3. Lisää pannulle kerma ja loput marinadista ja kiehauta. Kaada kerma fileen ympärille uunivuokaan ja anna ruoan hautua uunissa 180 asteessa niin, että liha jää sisältä vaaleanpunaiseksi. Tämä kestää noin 15 minuuttia.
4. Nosta filee leikkuulaudalle ja peittele foliolla.
5. Tarkista kastikkeen maku ja viimeistele se tarvittaessa ripauksella sokeria, rutistuksella sitruunaa ja lusikallisella sinappia. Kenties tarvitset vielä lorauksen soijaakin.
6. Viipaloi filee ja asettele viipaleet takaisin vuokaan kastikkeen päälle.
7. Tarjoa vihreiden papujen ja raikkaan salaatin kera.

Pastasalaatti kreikkalaisittain

Kylmä pastasalaatti sopii buffet-pöytään, nopeaksi lounaaksi tai silloin, kun ateria täytyy valmistaa jääkaappiin etukäteen. Tämän kreikkalaisittain maustetun salaatin voi muuntaa italialaiseksi vaihtamalla juuston mozzarellaksi, paprikat kirsikkatomaateiksi ja yrtin basilikaksi.

4 dl keitettyä lyhyttä pastaa (penne, farfalle, spirale) kylmänä
300 g fetaa
pieni punainen, keltainen ja vihreä paprika kuutioina
1 punasipuli suupaloina
1 dl mustia kivettömiä oliiveita
6 rkl oliiviöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
2 tl oreganoa
suolaa ja mustapippuria myllystä

1. Keitä pasta al denteksi ja jäähdytä nopeasti kylmän veden alla. Lorauta vähän oliiviöljyä sekaan, niin pasta pysyy hyvin irtonaisena. 2. Murusta feta ja sekoita se sekä paprikat ja sipuli kahdella lusikalla pastaan. 3. Tee öljystä, viinietikasta, suolasta, pippurista ja oreganosta kastike ja lisää sekin pastaan. 4. Sekoita ja anna maustua hetki, ennen kuin tarjoat salaatin rapean maalaisleivän kera.

Kolme eriväristä alkukeittoa

 

Vihreä tuorehernekeitto

Nopea, kätevä alkukeitto, joka sopii yhtä hyvin hienolle kuin arkisellekin aterialle.

2 pussia pakasteherneitä
2 dl vettä
1/2 kasvisliemikuutio
1 tlk ranskankermaa
1 tl kuivattua salviaa
suolaa ja mustapippuria myllystä

1. Pane herneet kattilaan ja päälle sen verran vettä, että herneet peittyvät. Lisää liemikuutio ja keitä hiljaisella lämmöllä noin 20 minuuttia.
2. Soseuta keitto tehosekoittimessa.
3. Lisää ranskankerma ja salvia ja tarkista maku.

Punainen punajuurisosekeitto

Tähän keittoon voit lisätä makkaranpaloja, jos haluat ruokaisamman vaihtoehdon. Tällaisenaankin se sopii erinomaisesti alkukeitoksi. Lisukkeeksi sopii vaikka pieni maukas lihapasteija tai pala yrttifrittataa.

350 g tuoretta punajuurta raastettuna
100 g hapankaalia
3 rkl oliiviöljyä
1 kasvis- tai kanaliemikuutio
6 dl vettä
1 sipuli pilkottuna
1 pieni porkkana kuutioina
2 perunaa kuutioina
ripaus suolaa, sokeria, 1 laakerinlehti, mustapippuria
2 valkosipulinkynttä pilkottuina
1 dl smetanaa

1. Kuullota punajuuri ja hapankaali öljyssä. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Anna hautua sillä aikaa kun kuullotat sipulin, valkosipulin ja porkkanakuutiot. Lisää ne keittoon.
2. Anna kypsyä matalalla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää perunat ja mausteet.
3. Kun vihannekset ovat pehmenneet, soseuta keitto. Kiehauta vielä ja tarkista maku. Lisää tilkka viinietikkaa ja mausteita jos tarpeen.
4. Tarjoa smetanan kera.

Oranssi kurpitsakeitto

Kurpitsakeitto on meillä harvinaisempi kuin esimerkiksi porkkanakeitto, vaikka se on maultaan samettisen pehmeä ja tuoretta kurpitsaa on hyvin saatavilla. Fenkoli antaa keitolle jännän makuvivahteen. Kokeile!

400 g kurpitsaa kuutioina
100 g fenkolia kuutioina
1-2 valkosipulinkynttä
1 dl kuohukermaa (voi jättää pois tai käyttää vain lorauksen)
1 vihannesliemikuutio
suolaa, sokeria, mustapippuria (ja chiliä, jos haluat saada keittoon potkua)
muskottipähkinää maun mukaan

1. Pane kuutioidut vihannekset kattilaan ja peitä vedellä. Lisää liemikuutio ja anna hautua pehmeiksi.
2. Lisää kerma ja kiehauta.
3. Mausta ripauksella sokeria sekä suolalla ja mustapippurilla (ja chilillä).
4. Soseuta keitto ja tarjoa se leipäkrutonkien ja paahdettujen kurpitsansiemenien kera.

Pikaiset appelsiinitikut kahvin kanssa

Jos pakastimessasi on voitaikinaa ja kaapissa marmeladinjämiä, olet pelastunut, vaikka kahvivieraat yllättäisivätkin.

Anna valmiiden pakastevoitaikinalevyjen sulaa käyttökuntoon ja levitä päälle appelsiinimarmeladia (tai muuta marmeladia, josta pidät). Leikkaa taikina sormen levyisiksi tangoiksi ja kierrä kierteelle. Tämä sotkee sormet, mutta älä välitä siitä! Paista kierretankoja leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä 250 asteessa, kunnes ne ruskistuvat ja taikina on kypsää. Anna jäähtyä täysin kylmiksi. Lepuuta tikkuja vielä hetki jääkaapissa tai pakastimessa ja ripottele sitten päälle tomusokeria. Tarjoa kahvin kera.

Grillatut hedelmät Zabaglione-kastikkeessa

Tähän helppoon ja nopeaan jälkiruokareseptiin sopii käyttää kulloinkin saatavilla olevia hedelmiä tai marjoja, joita voi vielä terästää pirskauksella hyvää viiniä, esimerkiksi:

100 g mansikoita
1 kiwihedelmä kuorittuna ja lohkottuna
1 päärynä kuorittuna ja lohkottuna
100 g vadelmia
2 rkl Vin Santo-viiniä tai 1 rkl Marsala-viiniä

Kuvan annokseen on käytetty karhunvatukoita ja viinimarjoja.

Zabaglione-kastike:
3 keltuaista
75 g sokeria
3 rkl Marsala-viiniä tai valkoviiniä

Päälle:
1-2 rkl tomusokeria

1. Asettele hedelmät ja/tai marjat vuokaan ja pirskottele viini niiden päälle.
2. Pane keltuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon ja vatkaa seos valkoiseksi vaahdoksi, lisää viini pikkuhiljaa.
3. Aseta kulho höyryävän (ei kiehuvan) vesikattilan päälle ja vatkaa kunnes seos muuttuu kermamaisen paksuksi.
4. Kaada kuuma kastike hedelmien päälle ja ripottele pinnalle tomusokeria.
5. Gratinoi uunin grillivastuksien alla n. 30 sekuntia, kunnes pinta saa kauniin värin.
6. Tarjoa heti.