Sikke Sumarin ruokareseptit Neilikalle | Tulikivi

Sikke Sumarin ruokareseptit Neilikalle

TOMAATTI-KESÄKURPITSAKEITTO

Tämä kaunis, maukas ja helppotekoinen keitto sopii hyvin alkuruoaksi jämerälle liharuoalle tai kevyemmälle kalalle, mutta maistuu myös sellaisenaan lounasherkkuna rapeakuorisen maalaisleivän kera.

3 rkl oliiviöljyä
50 g voita
1 kg tomaatteja kaltattuina ja pilkottuina
3 rkl tomaattipyreetä
3 valkosipulinkynttä pieneksi pilkottuina
3 rkl sokeria
1 l kasvislientä
suolaa ja pippuria myllystä
500 g kesäkurpitsoja kuutioituina
nippu basilikaa
muutama lastu parmesaania

1. Kuumenna oliiviöljy ja voi paksupohjaisessa kasarissa ja lisää tomaatit, tomaattipyree ja valkosipulit, sokeri ja kasvisliemi.
2. Anna kiehua hiljalleen ilman kantta usein sekoitellen, kunnes tomaatit ovat täysin soseutuneet.
3. Mausta keitos suolalla ja mustapippurilla.
4. Lisää keittoon kuutioidut kesäkurpitsat ja kiehauta vielä muutama minuutti.
5. Tarjotessasi keiton lorauta siihen muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä, ripottele päälle basilikanlehdet ja halutessasi muutama parmesaanilastu, jotka voit tehdä perunankuorimaveitsellä.

Uuniomenat

Uuniomenia rakastavat kaikki. Jo niiden uunista tulviva tuoksu saa veden herahtamaan kielelle. Kun tarjoat ne jokaiselle omasta astiastaan, syntyy tyylikäs jälkiruoka, joka sopii vaikka kuinka arvokkaan juhla-aterian huipennukseksi.

4 kiinteälihaista hapahkoa omenaa siemenkodat pois porattuina
1 dl Calvados’ta
1 dl vettä
4 rkl sokeria

Täyte:
1 dl hunajaa, vaahterasiirappia tai fariinisokeria (tai niiden sekoitusta)
1 rkl pähkinärouhetta
1 tl kanelia
ripaus vaniljaa
4 rkl voita

1. Voitele uunivuoat ja kaada niiden pohjalle tilkka Calvados’ta, ruokalusikallinen sokeria ja vesi. Aseta omenat vuokiin.
2. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja täytä seoksella poistetun siemenkodan jättämä kolo.
3. Kypsennä omenia uunissa 180 asteessa noin 20 minuuttia. Valele omenoita silloin tällöin vuokaan syntyneellä liemellä.
4. Jos haluat täydellisen lopputuloksen, niin kuumenna omenoita lopuksi grillivastuksen alla vielä hetki, niin saat niihin kauniin karamellisoituneen pinnan.
5. Tarjoa omenat vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

Voit koristella omenat ennen tarjolle vientiä kanelitangolla tai mintunlehdellä. Amaretto-keksin murut antavat täytteelle hienostuneen maun.

Linssi-perunasalaatti

Linssit ovat maukkaita ja sopivat erinomaisesti perunoiden kera. Linssi-perunasalaatti on loistava kumppani kesän grilliherkuille tai osaksi pitopöytää vuoden ympäri.

75 g vihreitä linssejä pakkauksen mukaan kypsennettyinä
500 g pieniä kiinteitä perunoita kuorineen hyvin pestyinä
6-8 kevätsipulia
nippu ruohosipulia
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
merisuolaa ja mustapippuria myllystä

1. Keitä perunat kypsiksi, anna jäähtyä hiukan ja puolita.
2. Leikkaa kevätsipulit ja ruohosipulit parin sentin pituisiksi pätkiksi.
3. Lorauta oliiviöljy isoon pannuun ja kuumenna. Lisää linssit, perunat ja sipulit ja sekoita kuumassa öljyssä muutama minuutti, kunnes sipulit ovat pehmenneet.
4. Mausta hyvin suolalla ja mustapippurilla, kaada lämmitettyyn tarjoiluastiaan, mausta balsamicolla ja tarjoa vaikka grillattujen makkaroiden ja maalaisleivän kera.

KREIKKALAISET LIHAPYÖRYKÄT (16 pyörykkää)

Kaikkihan tietävät, että jos pitopöydässä on lihapullia, niin ne tekevät ensimmäisenä kauppansa ja loppuvat aina kesken. Jokaisella on varmasti oma reseptinsä, mutta kokeile vaihteeksi palleroita kreikkalaisittain mintulla ja timjamilla maustettuina. Muitakin yrttejä voit kokeilla.

1 muna
1 1/2 dl maitoa
3 viipaletta tuoretta vaaleaa leipää
400 g lampaanjauhelihaa (tai 200 lammasta ja 200 nautaa)
1 dl murustettua fetajuustoa
1 dl mustia oliiveja hienonnettuina ja siemenet poistettuina (kivellisissä on parempi maku, siksi kannattaa nähdä siementen poistamisen vaiva)
1 keltasipuli hienonnettuna
1 rkl minttua hienonnettuna
1 rkl timjamia hienonnettuna
suolaa ja pippuria myllystä
voita ja öljyä paistamiseen

1. Sekoita kulhossa muna ja maito. Poista leivästä reunat, pane kulhoon munamaitoon ja anna nesteen imeytyä, kunnes leipä on hyvin pehmennyt.
2. Sekoita leipä ja jauheliha, fetajuusto, oliivit ja sipuli. Mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä ja anna taikinan tekeytyä 10 minuuttia.
3. Kostuta kädet ja muotoile taikina lihapulliksi. Paista pullia voissa ja öljyssä noin 10 minuuttia.

Tee juhliin tuplasatsi, sillä ne loppuvat aina kesken!

TULINEN TOMAATTIPASTA MOZZARELLALLA TAINNUTETTUNA

Tulinen chilipippuri antaa tälle pastalle kielenpäätä kirpaisevan maun, jonka mozzarella lempeästi tainnuttaa. Tarjoa lounaaksi tai illallisen alkuruoaksi hyvän Chianti-viinin kera.

150 g spaghetti-kuivapastaa hyvin suolatussa, runsaassa vedessä al denteksi keitettynä
6 rkl neitsytoliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä siivutettuna
1 tuore tai kuivattu peperoncino-chili
250 g tuoreita luumutomaatteja (tai purkkitomaatteja ilman nestettä)
merisuolaa ja vastarouhittua mustapippuria
nippu tuoreita basilikan lehtiä
1 pussi Mozzarella di Bufala -juustoa kuutioituna. Bufalan puutteessa lehmänmaitomozzarellakin käy.

1. Kuumenna neitsytoliiviöljy, lisää siihen siivutetut valkosipulinkynnet sekä silputtu peperoncino ja kuullota hetki.
2. Lisää pilkotut tomaatit (ei tarvitse poistaa kuoria) ja anna hautua kannen alla 10 min. Lisää suola ja pippuri ja tarkista peperoncinon tulisuus!
3. Anna hautua vielä noin 20 minuuttia.
4. Kastike sekoitetaan pastaan, annosten päälle ripotellaan juustokuutiot ja tuoretta basilikaa. Voilà!