Sikke Sumarin ruokareseptit Hotpotille | Tulikivi

Sikke Sumarin ruokareseptit Hotpotille

Lihapallerot yrttisessä tomaattikastikkeessa

Mikään ei voita kotoisia lihapalleroita, kun koko perhe on saman pöydän ääressä nauttimassa hyvästä ruoasta ja toistensa seurasta. Mausta pallerotaikina kunnolla, maku laimenee kypsennettäessä. Maukkaiden palleroiden seuraksi voit kiehauttaa pastan, perunat tai riisin. Myös pelkkä vihreä salaatti ja maalaisleipä riittävät lisäkkeeksi.

Pallerot:
1,5 dl oliiviöljyä
2-3 salottisipulia silputtuina
50 g pinjansiemeniä paahdettuina (ei välttämätön)
4 valkosipulinkynttä pilkottuina
Nippu sileälehtistä persiljaa silputtuna
50 g korppujauhoja
50 g Parmesan-juustoa raastettuna
Yrttisuolaa ja mustapippuria (tai kuivattuja yrttejä)
700 g jauhelihaa (nautaa, lammasta...)
2 kananmunaa

1. Lorauta oliiviöljyä Hotpot-padan pohjalle. Lisää sipulisilppu ja pinjansiemenet ja anna niiden kuullottua öljyssä hetki ennen kuin lisäät valkosipulin. Anna vielä kuullottua hetki ja kaada seos sitten isoon kulhoon jäähtymään.
2. Lisää kulhoon jauheliha ja mausteet sekä kananmunat. Sekoita taikinaksi ja tarkista maku. Anna tekeytyä vähintään 30 minuuttia.
3. Tee taikinasta isohkoja palleroita ja paista niitä viisi kerrallaan öljyssä padan pohjalla. Irrota palleroita varovasti puulastalla paiston aikana. Siirrä ruskistuneet pallerot odottamaan.

Tomaattikastike:
yksi tai kaksi purkillista (500 g) italialaista tomaattimurskaa
kunnon loraus oliiviöljyä
suolaa, pippuria, basilikaa ja meiramia maun mukaan, mutta tarpeeksi
ripaus sokeria

Kiehauta tomaattimurska, mausta täyteläiseksi ja anna kehittyä padassa muutama minuutti. Lisää sitten varovasti pallerot kastikkeeseen ja anna kypsyä hiljalleen noin 10 minuuttia.

Omenapizza

Kokeile vaihteeksi makeaa pizzaa! Taikina valmistuu samalla tavalla kuin suolainenkin, se vain maustetaan hiukan vaniljalla ja sitruunalla tai vaikka kardemummalla. Kokeile!

Pizzapohja:
3 dl haaleaa vettä
25 g hiivaa
2 rkl öljyä
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl raastettua sitruunankuorta
5 - 6 dl vehnäjauhoja

Päälle:
ohuita omenalohkoja maun mukaan
muutama ruokalusikallinen kanelisokeria
pari ruokalusikallista pähkinärouhetta
sopiva loraus hunajaa tai vaahterasiirappia

1. Tee aineksista taikina sekoittamalla hiiva, öljy ja mausteet haaleaan veteen ja vaivaamalla nesteeseen sen verran jauhoja, että syntyy joustava taikina.
2. Anna taikinan kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi.
3. Jaa taikina neljään osaan ja kaulitse pizzapohjat mahdollisimman ohuiksi.
4. Päällystä ohuilla omenasiivuilla ja kanelisokerilla ja paista uunissa 250 asteessa Hotpot Arinan päällä kunnes pinta kupruilee paikoitellen.
5. Lorota hunajaa tai vaahterasiirappia päälle ja nauti heti vaniljajäätelön tai crema pasticceran kera.

Crema pasticcera

Crema pasticcera on italialainen monikäyttökreemi, joka sopii täytteeksi kakkuihin ja torttuihin sekä ohuempana kastikkeeksi. Stroh-rommi antaa sille erityisen herkullisen toffeemaisen maun.

0,5 l maitoa tai kermaa
3 keltuaista
2 dl sokeria
ripaus vaniljasokeria (tai aidon vaniljatangon siemenet)
1 dl vehnäjauhoja (tai vähemmän, jos haluat kastikkeesta juoksevampaa)
3 ruokalusikallista Stroh-rommia (voi jättää poiskin, mutta miksi jättäisit?)

1. Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi kulhossa.
2. Lisää joukkoon jauhot ja rommi.
3. Lämmitä maito kiehumapisteeseen kattilassa, mutta älä päästä kiehumaan.
4. Sekoita vispilällä maitoa ja munamassaa keskenään kunnes seos saostuu.
5. Kastiketta voi käyttää lämpimänä tai jäähdytettynä. Kastike sopii monenlaisiin jälkiruokiin.

Bagna Cauda eli vihannesdippi italialaisittain

Bagna gauda, eli "kuuma kylpy" antaa vihanneksille ja leivälle ihanan maun. Hyvä oliiviöljy maustetaan sardelleilla - älä pelästy, ne antavat kastikkeelle suloisen suolaisen maun - ja valkosipulilla, ja vihannekset dipataan siihen. Kylvetetyistä vihanneksista tippuvat öljypisarat pyydystetään leivänpalalla, joka syödään lopuksi. Pullo hyvää punaviiniä, vaikkapa Chianti Classicoa, kuuluu avata seuraksi.

2 dl hyvää oliiviöljyä
100 g huoneenlämpöistä voita
12 sardellifilettä
6 isoa valkosipulinkynttä (tai enemmän, jos haluat)
suolaa ja pippuria tarpeen mukaan
persiljaa tai jotain muuta suosikkiyrttiä, jos haluat kokeilla
erilaisia vihanneksia sopivina suupaloina (Paprikaa, kesäkurpitsaa ja munakoisoa voi tarjota grillattunakin. Muuten vihannekset saavat olla raakoja.)

1. Tee öljystä, voista ja sardelleista tahna tehosekoittimessa (tai pilko sardellit pieneksi ja sekoita lusikalla voin ja öljyn sekaan). Siirrä tahna Hotpot-kasariin ja keitä hiljaisella tulella noin varttitunti silloin tällöin sekoitellen. Älä pelästy, vaikka seos erottuu, se kuuluu asiaan.
2. Siirrä kasari Hotpot-lämpöalustan päälle ja nautinto voi alkaa!

Jättikatkarapugratiini

400 g pennepastaa
250 g jättikatkaravunpyrstöjä
0,5 dl konjakkia
2,5 dl kuohukermaa
100g Parmesan-juustoa raastettuna
nippu tilliä silputtuna
suolaa ja mustapippuria myllystä

1. Laita katkaravunpyrstöt marinoitumaan konjakkiin.
2. Keitä pasta suolavedessä al denteksi pakkauksen ohjeen mukaan ja jätä odottamaan.
3. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita siihen varovasti juustoraaste, mutta jätä hiukan pinnalle pantavaksi.
4. Kääntele yhteen pasta, katkaravut konjakkeineen sekä kerma-juustoseos ja mausta tillisilpulla, suolalla (varovasti, sillä Parmesan-juusto on suolaista) ja pippurilla. Kaada seos Hotpot-vuokaan, ripottele loppu juustoraaste pinnalle ja kypsennä uunissa 180 asteessa noin 20 minuuttia, eli kunnes pinta on kauniin kullanruskea ja rapea.
5. Nauti vihersalaatin ja hyvän, vaikkapa Pinot Grigio –rypäleistä tehdyn valkoviinin kera.

Pizza bianca

Valkoinen pizza on pizza ilman tomaattikastiketta tai juustoa. Pizzapohja maustetaan oliiviöljyllä, chilillä ja rosmariinilla, halutessa myös valkosipulilla. Pizza bianca sopii mainiosti pieneksi purtavaksi sellaisenaan, mutta myös makoisaksi seuraksi salaatille tai pastalle.

Pizzapohja:
3 dl haaleaa vettä
25 g hiivaa (tai pussin ohjeen mukaan kuivahiivaa)
2 rkl öljyä
ripaus suolaa
5—6 dl vehnäjauhoja

Päälle:
3 rkl oliiviöljyä
1 sopivan vahva chilipalko ohuiksi viipaleiksi pilkottuna
1 oksa rosmariinia
hyppysellinen suolahiutaleita
1 valkosipulinkynsi tai maun mukaan enemmän tai ei ollenkaan

1. Tee aineksista taikina sekoittamalla hiiva, öljy ja suola haaleaan veteen (kuumaan, jos käytät kuivahiivaa) ja vaivaamalla nesteeseen sen verran jauhoja, että syntyy joustava taikina.
2. Anna taikinan kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi.
3. Jaa taikina kahteen tai neljään osaan ja kaulitse pizzapohjat mahdollisimman ohuiksi.
4. Sivele pizzan pinta oliiviöljyllä, ripottele päälle suolahiutaleet, chili ja rosmariini sekä valkosipuli, jos käytät sitä ja aseta pizza uunissa kuumenneelle Hotpot Arinalle. Paista kunnes pizzan pinta kupruilee ja on paikoitellen kullankeltainen. Ota pizza uunista ja lorauta vielä tilkkanen oliiviöljyä päälle. Nauti heti.