Ruokaohjeita | Tulikivi

Ruokaohjeita

Liharuokia:

Kala- äyriäisruokia:

Kasvisruokia:

Joulukinkun paistaminen Kermansaven Liisa tai Lasse leivinuunissa

Lämmitä uunia edellisenä päivänä siten, että uunissa on peruslämpöä ennen varsinaista kinkunpaistolämmitystä. Lämmitä uuni ja anna uunin sisälämpötilan laskea n. 190 °C:een, jonka jälkeen voit laittaa kinkun uuniin. Kinkun voi paistaa paistopussissa tai ilman pussia.

Sulata kinkku läpikotaisin, kinkun sisälämpötilan pitäisi olla vähintään 10 °C ennen paistamista. Käytä kinkun paistomittaria seurataksesi kinkun paistumista. Kun mittari näyttää n. 77 °C, voi ottaa kinkun pois uunista.

Kaikki leivinuunit ovat yksilöitä, joten nämä ohjeet ovat suuntaa-antavia ja eri uuneille paisto-olosuhteet saattavat vaihdella.

Kinkkukääröt

12 reilunkokoista ja - vahvuista savukinkkuviipaletta
Täyte:
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa
1 pieni kesäkurpitsa
1 punainen paprika
pala selleriä

Leikkaa nämä tulitikunohuiksi suikaleiksi ja kuullota voissa.

Lisää:
1-2 purkkia tomaattimurskaa
mustia oliiveja
2-3 sokeripalaa
mustapippuria myllystä
suolaa
yrttejä; esim. oreganoa, basilikaa, timjamia

Keitä hetki ja jäähdytä. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Aseta muutama lusikallinen täytettä kinkkuviipaleelle ja kääri rullalle. Lado täytetyt kinkkurullat vuokaan. Jos täytettä jää yli, kaada se vuokaan rullien päälle. Paista n. 30 min 200 asteessa. Tarjoa pastan kanssa Lisää annoksen päälle parmesanjuustoraastetta ja halutessasi mustapippuria myllystä.

Peruna-jauhelihapaistos

2 pss perunasipulisekoitusta (900 g)
500 g jauhelihaa
suolaa
yrttimausteita
(mustapippurirouhetta)
100 g juustoraastetta
Munamaito:
7 dl maitoa
4 munaa
suolaa

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Ruskista jauheliha. Peitä vuoan pohja perunasipulisekoituksella, lisää jauheliha ja ripota päälle mausteet ja puolet juustoraasteesta. Levitä vuokaan loput perunasipulisekoituksesta ja päällimmäiseksi juustoraastetta. Voit tehdä halutessasi useammankin kerroksen. Vatkaa munat kevyesti maidon joukkoon, mausta munamaito ja kaada vuokaan. Paista uunissa tunnin verran, kunnes munamaito on hyytynyt ja pinta kauniisti ruskistunut. Jauhelihan sijasta voit käyttää esimerkiksi pizzakinkkua. Sitä ei tarvitse ruskistaa ja muista myös, että kinkkusuikaleissa on suolaa.

Karjalanpaisti 6:lle

1,3 kg karjalanpaistilihaa
(kuutioitua naudan ja sianlihaa)
1 sipuli
1 porkkana
1 rkl suolaa
7 dl kuumaa vettä
10 maustepippuria

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Laita lihakuutiot pataan ja pata uuniin n. tunniksi ilman kantta. Lisää sipuli ja porkkanalohkot, suola ja pippurit, sekoita. Kaada kuuma vesi pataan ja peitä kannella. Anna hautua uunissa n. 2 tuntia. Älä sekoita välillä, mikäli haluat, että liemi pysyy kirkkaana. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja puolukkahillon kanssa.

Liha-juurespata 6:lle

300 g kuutioitua lihaa
2 porkkanaa
pala selleriä
pala lanttua
1 sipuli
pala purjoa
4 perunaa
n. 7 dl vettä
( 1 kasvisliemikuutio)
suolaa
laakerinlehti, kokonaisia maustepippureita, yrttimausteita maun mukaan
Pinnalle:
runsaasti hienonnettua persiljaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita lihakuutiot pataan ja paista niitä ilman kantta puolisen tuntia. Leikkaa kuorittu sipuli ja halkaistu, huuhdottu purjo renkaiksi. Kuori ja paloittele juurekset, perunat hieman suuremmiksi lohkoiksi. Kiehauta vesi (ja lisää siihen kasvisliemikuutio). Lado kasvikset lihakuutioiden päälle, mausta ja sekoita. Kaada vesi tai kasvisliemi pataan. Sulje pata kannella, säädä uuni 175 asteeseen ja hauduta kypsäksi (n. 2 tuntia). Ennen tarjolle vientiä sekoita kevyesti ja ripottele runsaasti persiljasilppua pinnalle.

Lasagne

12 kpl lasagnelevyjä
Pinnalle:
100 g juustoraastetta
Jauhelihakastike:
400 g jauhelihaa
2 rkl öljyä
1 sipuli
200 g herkkusieniä
2-3 valkosipulinkynttä
400 g tomaattimurskaa
2 porkkanaa
1 dl vettä
1 rkl maissijauhoa
suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl basilikaa
Juustokastike:
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
200 g juustoraastetta
muskottipähkinää
suolaa

Ruskista jauheliha (useammassa erässä), lisää ruskistumisen aikana sipulisilppu, pilkotut herkkusienet ja puristetut valkosipulinkynnet. Kaada tomaattimurska jauhelihan joukkoon. Lisää veteen sekoitetut maissijauhot ja porkkanaraaste. Keitä hiljalleen sakeaksi kastikkeeksi. Mausta.

Kiehauta jauhot voissa kattilan pohjalla. Lisää maito vähitellen hyvin sekoittaen jauhojen joukkoon. Kun kastikepohja on tasainen, anna kiehua hiljalleen kypsäksi koko ajan sekoittaen (reilut 5 min). Mausta kypsä kastike ja lisää juustoraaste. Sekoita, kunnes juusto sulaa.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele lasagnevuoka voilla, kaada vuoan pohjalle kerros jauhelihakastiketta ja juustokastiketta, peitä lasagnelevyillä. Tee kuusi samanlaista kerrosta. Päällimmäiseksi kerros juustokastiketta ja sen pinnalle juustoraastetta. Kypsennä tunnin verran 175 asteessa. Kun otat vuoan uunista, peitä se foliolla ja anna hautua hetkinen ennen tarjoilua.

Pastaruukku

Matalaan 1,5 l uunivuokaan (03-261)
400 g nautajauhelihaa
öljyä paistamiseen
1 tl suolaa
½ tl rosmariinia
1 tl oreganoa
½ tl chilipippurijauhetta
400 g tomaattimurskaa
1 tl sokeria
2 valkosipulinkynttä
1 pieni sipuli
½ punaista paprikaa
2 dl tähtipastaa (stelline)
2 dl kevytkermaa
100 g sulatejuustoa
5 rkl juustoraastetta

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä lähes kypsäksi, valuta. Ruskista jauheliha, lisää joukkoon ruskistuksen loppuvaiheessa pilkotut sipuli, paprika ja valkosipulinkynnet. Paista hetki, lisää tomaattimurska ja mausteet. Anna hautua n. 5 min.

Kuumenna kasarissa kerma, lisää sulatejuusto ja sekoita tasaiseksi. Kaada pasta ja jauheliha uunivuokaan, sekoita. Lisää kerma - juustoseos, ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 200 asteessa 15 min. , alenna uunin lämpö 175 asteeseen ja paista vielä 30 min. Tarjoa kuumana.

Kana-riisiruukku

400 g marinoituja broilerisuikaleita
2 dl pitkäjyväistä riisiä
1/2 tl suolaa
6 dl vettä
1/2 tl chilijauhetta
1 rkl currya
2 valkosipulin kynttä pilkottuna
2 rkl soijakastiketta
1/2 tl mustapippurirouhetta
1 pss wok-vihanneksia (450 g)
2 dl kermaa
persiljaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kiehauta vesi. Mittaa Salvian 2.0 l:n uunivuokaan riisit ja mausteet, lisää broilerisuikaleet, jäiset wok-vihannekset ja kuuma vesi. Sekoita. Kypsennä uunissa n. 45 min, lisää kerma, sekoita ja kypsennä vielä n. 15 min. Halutessasi voit käyttää myös kookoskermaa. Silppua pinnalle persiljaa.

Kirjolohi á la Kermansavi

n. 600 g nahaton kirjolohifilé
suolaa
pippurisekoitusta
porkkanaa
selleriä (juuri ja/tai varsi)
sipuli
voita
savupekonia tai savukylkeä
soijakastiketta
2 rkl smetanaa
2 tl sinappia
1 tl piparjuuritahnaa
tilliä
juustoraastetta
kuohukermaa

Mausta lohifilee kevyesti suolalla ja pippurisekoituksella. Anna maustua. Suikaloi porkkana ja juuriselleri ohuiksi tikuiksi. Paloittele sipuli, varsiselleri ja savupekoni pieniksi paloiksi. Kuullota kasvikset paistinpannulla voin kanssa. Lisää pannulle pekoni ja kun sen rasva on sulanut, mausta soijalla. Tyhjennä pannu Kermansaven kalavuokaan ja levitä seos vuoan pohjalle. Aseta maustettu lohifilee vuokaan kasvis-pekoniseoksen päälle. Sekoita smetana, sinappi ja piparjuuritahna, lisää joukkoon hienonnettua tilliä. Levitä seos lohifileen pinnalle ja raasta päälle juustoa. Kaada kuohukerma vuokaan (ei suoraan kalan päälle). Kypsennä noin 225 asteisessa uunissa puolisen tuntia, kunnes juusto on kauniisti sulanut ja osittain ruskistunut.

Kuorrutettu katkarapuspagetti

250 g spagettia pätkittynä
Kuorrutus:
150 g emmentaljuustoa
4 rkl korppujauhoja
4 rkl voisulaa
Katkarapukastike:
2 rkl voita
1 sipuli
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kermaa
1 dl vettä
suolaa
valkopippuria
tilliä
400 g katkarapuja

Keitä spagetti ja valuta se. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kuullota sipulisilppu voissa paistinpannulla, lisää vehnäjauhot, kiehauta ja lisää kerma - vesiseos vähittellen koko ajan sekoittaen. Mausta kastike. Kypsennä n. 5 min., lisää jäiset katkaravut ja kuumenna. Voitele lasagnevuoka, kaada kastike vuokaan, samoin spagetti ja sekoita. Ripottele juustoraaste pinnalle, sen päälle korppujauhot. Levitä lopuksi voisula pullasudilla korppujauhokerroksen päälle. Laita vuoka uunin yläosaan n. 10 minuutiksi. Tarkkaile, ettei pinta tummu liikaa. Tarjoa heti.

Aurajuustosilakat

Matalaan 1,5 l uunivuokaan (03-261) 500 g silakkafileitä
mustapippurirouhetta
tillisilppua
150 g Aurajuustoa
1,5 dl ruokakermaa
150 g emmental - juustoraastetta

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Lado silakkafileet leivinpaperille nahkapuoli alaspäin. Mausta pippurirouheella ja tillisilpulla. Murusta Aurajuusto ja ripottele fileille. Kääri kalafileet rullalle, lado ne vieri viereen voideltuun uunivuokaan. Kaada kerma kalarullien päälle ja levitä juustoraaste päällimmäiseksi. Paista uunin keskiosassa n. ½ tuntia. Tarjoa perunasoseen ja tomaattilohkojen kanssa.

Herkkusieni-tomaattisilakat

300 g silakkafileitä
suolaa
valkopippuria
200 g säilöttyjä herkkusieniviipaleita
1 sipuli
öljyä paistamiseen
mustapippurirouhetta
3 rkl öljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1 rkl etikkaa
ripaus sokeria
Pinnalle:
tilliä

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Mausta silakkafileet suolalla ja valkopippurilla. Taita fileet kalan muotoon ja lado Salvian 0,7 l:n uunivuokaan. Paista sienet ja sipuli kevyesti pannulla öljyssä, mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää sieni - sipuliseos vuokaan kalafileiden päälle. Sekoita öljyyn tomaattipyree, etikka ja sokeri. Valele seos tasaisesti vuokaan. Kypsennä uunissa noin puoli tuntia Lisää tillisilppua valmiin paistoksen pinnalle.

Avokado-katkarapupaistos

5 avokadoa
Kastike:
1 rkl voita
1 hienonnettu sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 punainen paprika
mustapippurirouhetta
1,5 dl kevytkermaa
1 prk ranskankermaa
1 pkt sinihomejuustoa
200 g katkarapuja

Puolita avokadot, poista kivet. Ota lusikalla avokadojen hedelmä, viipaloi se, ja asettele juhlavuoan pohjalle.

Kastike: Kuullota sipuli-, valkosipulisilppu ja paloiteltu paprika voissa pannulla, mausta mustapippurirouheella. Kuumenna kerma, ranskankerma ja homejuusto kasarissa, anna kiehua hetki. Lisää kasariin kuullotettu sipuli- paprikasilppu ja katkaravut. Kaada kastike avokadojen päälle vuokaan.

Paista 225 asteessa 15 min. Anna makujen tasaantua hetki. Tarjoa pastan tai patongin kanssa.

Punajuurikiusaus

500 g suikaloitua punajuurta
100 g sipulisilppua
1 pss Aura - murua (150 g)
1 prk ananasmurskaa liemineen (200 g)
2 dl ruokakermaa
mustapippurirouhetta

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita kaikki ainekset Salvia uunivuoassa ja kypsennä uunissa tunnin verran, kunnes punajuuri on kypsää. Kiusaus maistuu myös kylmänä lisäkkeenä.

Kesäkurpitsapaistos

1 iso / 2 pientä kesäkurpitsaa
Täyte:
400 g paistijauhelihaa
suolaa
6 -8 valkosipulinkynttä
mustapippuria
valkopippuria
TexMex tomaattikastiketta
1 prk ranskankermaa
1 prk mustia kivettömiä oliiveja
Pinnalle:
1/2 punaista paprikaa suikaleina
1 pss Parmesan juustoraastetta

Halkaise kesäkurpitsat ja koverra ne veneiksi lusikan avulla. Säästä murske. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Ruskista jauheliha. Mausta se suolalla, pippureilla ja murskatuilla valkosipulinkynsillä. Lisää n. 1/2 purkillista TexMex - tomaattikastiketta, ranskankerma, oliivit ja kesäkurpitsamurske. Kiehauta seos.

Lado kurpitsaveneet voideltuun Kermasavi vuokaan, lusikoi niihin täyte ja lisää pinnalle paprikasuikaleet. Paista 175 asteessa n. 40 minuuttia. Ota vuoka uunista ja ripottele paistoksen pinnalle pussillinen Parmesan juustoraastetta. Jatka paistamista n. 10 - 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniisti ruskistunut. Tarjoa paistos patongin kanssa.

Kreikkalainen salaatti

1 punainen paprika
1 sipuli
2 tomaattia
1 pieni tuorekurkku
100 g fetajuustoa
12 mustaa oliivia
salaatinlehtiä
6 rkl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl tuoretta tai 1 tl kuivattua oreganoa
(suolaa)

Huuhdo, kuivaa ja paloittele salaattivihannekset. Rakenna salaattiannokset Oliivi -sarjan pastalautasille. Pohjalle salaatinlehdet, sitten muut vihannekset, päällimmäisiksi fetajuustokuutiot ja oliivit. Ripottele annosten pinnalle oliiviöljyä, viinietikkaa ja oreganoa. Suolaa voi jokainen lisätä mieltymystensä mukaan. Tarjoa alkuruokana rapean leivän kanssa.

Dippikasvikset

Paloitellaan suurehkoiksi tikkumaisiksi paloiksi:
tuorekurkkua
porkkanoita
lehtiselleriä
kesäkurpitsaa
Lisäksi:
kukkakaalilohkoja

Kermaviilikastike

2 prk kermaviiliä, HYLA
2 tl sitruunamehua
2 tl sinappia
2 tl sokeria
½ tl valkopippuria

Mausteeksi: kokonainen pala huolellisesti haarukalla hienonnettua Aura - juustoa ja runsaasti hyvin hienoksi hakattua tuoretta persiljaa.

Vihreä dippikastike

4 dl Ranskan Cremeä , kasvispohjaista
10 rkl pestokastiketta; tätä tuli vähemmän, n. 4 - 5 rkl
4 tl sitruunamehua
2 rkl sokeria
hiven suolaa