Leivontaohjeita | Tulikivi

Leivontaohjeita

Makeat:

Suolaiset:

Marjapiirakka

Salvian piirasvuokaan
Pohja:
200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl kardemummaa
2 tl leivinjauhetta
Täyte:
8 dl puolukoita, punaherukoita tai muita marjoja
4 dl kermaviiliä
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl inkivääriä
2 munaa

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon. Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat taikinan päälle. Sekoita täytteen ainekset kermaviiliin ja levitä seos marjojen päälle. Paista uunin alaosassa 200 °C noin 30 minuuttia.

Mustikkakukko

3 dl mustikoita
1 rkl perunajauhoja
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 pkt murotaikinaa (400 g)

Sekoita mustikat, perunajauhot, sokeri ja vaniljasokeri keskenään.

Ota kolmannes taikinasta syrjään kantta varten. Vuoraa Salvian 0,7 l uunivuoka taikinalla ja kaada mustikkatäyte vuokaan. Muotoile lopusta taikinasta kansi, pistele siihen reikiä haarukalla. Paista kukkoa 200 asteessa 35 minuuttia. Tarjoa haaleana vaniljakastikkeen kanssa.

Omena-marenkipiiras

Taikina:
150 g margariinia t. voita
1 dl sokeria
1 muna
2 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
10 dl omenakuutioita
fariinisokeria
kanelia
Marenki:
4 valkuaista
6 rkl tomusokeria

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kuori ja kuutioi omenat (kotimaisia ei tarvitse kuoria) ja kuumenna vesitilkan kanssa kattilassa kunnes omenakuutiot hieman pehmenevät, lisää fariinisokeria maun mukaan, mausta kanelilla.

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita joukkoon kaurahiutale-vehnäjauho-leivinjauheseos. Voitele juhlavuoka kevyesti ja levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille.Levitä jäähtyneet omenakuutiot taikinapohjalle ja paista piirasta 175 asteessa uunin alatasolla n.45 min. Vatkaa marenkia varten valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon tomusokeri koko ajan vatkaten. Kun piiras on kypsä, levitä marenki piiraan päälle, nosta uunin lämpö 250 asteeseen ja paista piirasta kunnes marenki saa hieman väriä . Tarjoa sellaisenaan tai kylmän vaniljakastikkeen kanssa.

Vaniljakastikkeeseen voit käyttää marengin valmistuksesta ylijääneet keltuaiset:
Sekoita kattilassa 2 dl kermaa, 2 dl maitoa, 4 keltuaista ja ½ dl sokeria, lisää halkaistu vaniljatanko tai 2 tl vaniljasokeria. Kuumenna sekoittaen, kunnes kastike sakenee mutta älä keitä. Poista vaniljatanko. Anna jäähtyä välillä sekoittaen.

Kimmon pataleipä Hotpot-padassa


Paistamiseen on käytetty keraamista Kermansaven 3,3 l Hotpot-pataa.

Materiaalit:
7 dl jauhoja (esim. Liperin Myllyn luomu hiivaleipäjauho)
4 dl vettä
1 1/2 tl suolaa
1 pussi Sunnuntai kuivahiivaa

Työohje:
1. Mittaa jauhot ja suola kulhoon ja sekoita.
2. Sekoita kuivahiiva 42 asteiseen veteen.
3. Kaada vesi jauhojen sekaan ja sekoita kevyesti.
4. Anna taikinan nousta tunnin tai pari.
5. Lämmitä uuni 260 astetta. Esilämmitä samalla pata uunissa.
6. Kaada taikina kulhosta jauhotetulle alustalle ja käännä pari kertaa.
7. Heitä taikina kuumaan kattilaan.
8. Paista uunissa 260 astetta kansi päällä noin 25-30 minuuttia.
9. Nosta kansi pois ja paista vielä 5-10 minuuttia.

Sienestäjän piiras

8 annosta
Pohja:
100 g Valio meijerivoita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl paprikajauhetta
1/4 tl suolaa
2 rkl vettä
Täyte:
1 l (400 g) tuoreita sieniä (esim. kanttarelleja tai suppilovahveroita)
1 sipuli
2 rkl Valio meijerivoita
1 pss (150 g) Aura murua
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1 dl hienonnettua persiljaa
1/2 dl tuoretta rakuunaa tai 1 tl kuivattua
3 munaa
2 dl Valio ruokakermaa

Nypi pehmeän voin joukkoon vehnäjauho - mausteseos. Lisää lopuksi vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina voideltuun piirasvuokaan.

Paloittele sienet ja hienonna sipuli. Paista niitä voissa kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut. Ota pannu liedeltä ja sekoita joukkoon Aura muru, mustapippuri, persilja ja rakuuna. Riko munat kulhoon ja riko rakenne haarukalla. Sekoita munien joukkoon kerma ja lisää seos täytteen joukkoon sekoittaen. Kaada täyte vuokaan.

Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Kun piiras on kauniisti ruskistunut, peitä se leivinpaperilla ettei pinta tummu liikaa.

RESEPTI: Valio Juustot

Sipulipiirakka

Salvia piirasvuoka (05-03)
Pohja:
100 g Voita / margariinia
3 dl Vehnäjauhoja
1 dl Perunasosejauhetta
2 dl Vettä
Täyte:
4 Isoa sipulia
Ruokaöljyä
1 rkl Siirappia
2 dl Maitoa
2 Kananmunaa
3 dl Juustoraastetta
(Yrtti)suolaa

Nypi pehmeän voin joukkoon vehnäjauhot ja perunamuusijauhe. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Taputtele taikina voideltuun piirasvuokaan. Paista pohjaa uunin alaosassa 200 asteessa n. 12 minuuttia.

Silppua sipulit ja kuullota ne öljyssä miedolla lämmöllä. Lisää siirappi sipulisilpun joukkoon. Sekoita loput täytteen ainekset kulhossa ja lisää kuullotettu sipulisilppu. Levitä täyte esipaistetulle pohjalle ja jatka paistamista uunin alaosassa n. 30 minuuttia, kunnes piirakan pinta on kauniin ruskea.

Rukiinen pizzapohja

(kahdelle pizzalle)
2 dl kädenlämpöistä vettä
0,5 pakettia tuorehiivaa
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
n. 2,5 dl vehnäjauhoja
n. 2,5 dl ruisjauhoja

Laita Hotpot arina uuniin uuniritilän päälle ja kuumenna uuni 250 asteeseen.

Valmista taikina sekoittamalla hiiva, suola ja öljy kädenlämpöiseen veteen. Jos haluat maustetun pizzapohjan, lisää musta- ja chilipippuria sekä kuivattuja yrttejä, esim. oreganoa ja basilikaa.

Lisää jauhot ja vaivaa kimmoisaksi, anna kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä n. 30 min.

Nopea pizzakastike

(kahdelle pizzalle)
2-3 tomaattia
puolikas pieni sipuli
1,5 rkl pestokastiketta
(tomattipyreetä)

Pilko tomaatit ja sipuli lohkoiksi, laita lohkot korkeareunaiseen astiaan ja soseuta sauvasekoittimella. Mausta pestokastikkeella, suolalla, chili- ja mustapippurilla sekä pizzamausteella.

Kylmäsavulohitäyte

(kahdelle pizzalle)
150 g siivutettua kylmäsavulohta
1 suikaloitu keltainen paprika
1 suikaloitu punasipuli
viipaloituja mustia oliiveja
tilliä
150 g juustoraastetta

Kaulitse pohja ja nosta se kuumalle arinalle. Levitä pizzakastiketta koko pizzapohjan päälle. Ripottele hieman juustoa. Asettele päälle kylmäsavulohta, paprikaa ja punasipulia sekä oliiveja. Lisää tuoretta tilliä ja lopuksi juustoraastetta. Paista 250 asteessa n. 15 min. Tarjoa heti!

Lohiherkku

Uunivuokaan 1,5 l (03-26, korkea)
Taikina:
½ dl perunasosejauhetta
1/4 tl suolaa
½ tl leivinjauhetta
2 3/4 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia
1 dl vettä

Nypi rasva kuivien aineiden kanssa murumaiseksi, lisää vesi, sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

Täyte:
600 g kirjolohta suikaleina
180 g katkarapuja
1 punainen paprika
2 porkkanaa
1 pieni purjosipuli
öljyä
1 tl sitruunapippuria
1 tl tilliä
1 tl suolaa
2 dl kermaa
1 rkl maizenaa
100 g sulatejuustoa

Suikaloi kasvikset ja kuullota niitä hetki öljyssä paistinpannulla. Kuumenna kerma kasarissa, lisää sulatejuusto ja maizenajauhot, sekoita tasaiseksi. Mausta kalasuikaleet tillillä, suolalla ja sitruunapippurilla. Voitele uunivuoka ja vuoraa se taikinalla. Kauli lopusta taikinasta kansi. Lado taikinalla vuorattuun vuokaan kerroksittain kasviksia, kalasuikaleita ja katkarapuja. Kaada päälle kerma - juustoseos. Peitä taikinakannella, voitele kansi halutessasi kananmunalla. Pistele kanteen reikiä haarukalla. Paista uunissa n. 30 min. Tarjoa salaatin kanssa.

Savukalapiiras

Taikina:
1 prk smetanaa
1 dl kermaa
100 g voita
3,5 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Täyte:
3 sipulia
150 g purjoa
300 g savukalaa ( ruodottomana)
½ dl tillisilppua
4 munaa
2 dl kevytkermaa
1 tl sitruunapippuria
( suolaa)

Sekoita smetana, kerma, pehmeä voi ja vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Voitele juhlavuoka kevyesti ja levitä taikina juhlavuoan pohjalle ja reunoille. Kuori ja viipaloi sipulit, samoin halkaistu, huuhdottu purjo, kuullota voissa. Kuutioi kala ja silppua tilli.

Lado taikinapohjalle kerroksittain sipuli-purjoseosta, kalakuutioita ja tillisilppua. Sekoita munat ja kerma, vatkaa kevyesti, mausta ja kaada seos vuokaan. Huomioi suolan määrässä kalan suolaisuus.

Kypsennä uunin alaosassa 175 asteessa n. 45 min., kunnes täyte on hyytynyt ja kauniisti ruskistunut. Tarjoa lämpimänä raikkaan salaatin kanssa.

Kaurateeleivät

2 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
50 g voita tai margariinia
2 dl maitoa tai piimää

Sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään. Lisää sekaan sulatettu voi ja maito. Sekoita nopeasti taikinaksi. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli taikinasta pyöreät leivät. Nosta kuumalle paistoarinalle. Jaa teeleivät taikinapyörällä neljään osaan ja pistele haarukalla. Paista ja tarjoa heti!