Pintakäsittelyt | Tulikivi

Pintakäsittelyt

Pintakäsittelyllä näyttävyyttä ja käytännöllisyyttä

Kivipintojen ulkonäkö ja kiven käyttöominaisuudet muuttuvat erilaisilla pintakäsittelyillä ja työstöillä. Pintakäsittely vaikuttaa pinnan karkeuden lisäksi kivipinnan väriin. Kiillotettua ja hiottua pintaa käytetään pääsääntöisesti sisätiloissa ja poltettua ja hakattua ulkotiloissa.

Kiillotettu pinta

Kivelle ominaiset kuviot ja sisäinen värivaihtelu korostuvat kiillotetussa pinnassa. Kiillotus tekee pinnan kiiltäväksi ja peilaavaksi. Kiiltohiottu graniitti soveltuu hyvin keittiö- ja kylpyhuonetasoiksi sekä lattia- ja seinäpinnoiksi.

Hiottu pinta

Hiottu pinta on hillityn tuntuinen. Marmoreille mattahionta soveltuu erityisen hyvin. Marmoriset keittiötasot kannattaa valmistaa mattahiottuna ja kiviöljyttynä. Mattahiottu vuolukivi soveltuu erinomaisesti kosteisiin tiloihin: kylpyhuoneisiin, uima-allastiloihin sekä saunojen pinnoiksi. Mattahiottu vuolukivi soveltuu hyvin myös keittiö- ja kylpyhuonetasoiksi. Mattahiottu pinta on käytännöllinen myös lattioissa.

Poltettu pinta

Poltettu pinta karkea, ja tuo hyvin esiin kiven tekstuurin ja värin. Se soveltuu graniittien pintakäsittelyyn ja on parhaimmillaan estämässä liukkautta ulkorappusissa, eteisissä ja ulkokuisteissa sekä pihalaattana.

Pistehakattu pinta

Myös pisthakattu pinta on karkea. Se soveltuu graniittien pintakäsittelyyn ja on parhaimmillaan estämässä liukkautta ulkorappusissa, eteisissä ja ulkokuisteissa sekä pihalaattana.

Harjattu pinta

Harjaus tehdään graniiteilla joko sahatulle tai poltetulle pinnalle. Se tuo hyvin esiin kiven värin ja tekstuurin. Kiveä voidaan tällöin hyvin käyttää eteisissä, ulkorappusissa ja muissa liukkaissa kohteissa, joissa pinta ei saa olla liukas. Harjaus voidaan tehdä myös vuolukivelle ja marmorille. Harjattu pinta on kasvattanut suosiotaan keittiökivitasojen pintakäsittelynä.

Hiekkapuhallettu pinta

Hiekkapuhallettu pinta on karkean tuntuinen. Hiekkapuhalluksella kivestä saadaan liukkaus pois. Hiottu kivi muuttuu hiekkapuhalluksessa värisävyltään vaaleammaksi ja sillä voidaan tehdä kiviin erilaisia kuvioita ja koristeita. Hiekkapuhallusta käytetään erityisesti askelmien liukuesteurien tekemiseen.

Lohkottu pinta

Lohkottu kivi on epätasainen, luonnonmukainen. Graniiteilla ja vuolukivillä se soveltuu muurimaisiin pystypintoihin.

Uritettu pinta

Uritus antaa mahdollisuuden vaikuttaa kiven ulkonäköön eri uritusmenetelmin. Uritus voidaan tehdä kuviomuotoon, jolloin luonnonkivilaatta saadaan saumattuna näyttämään kivimosaiikilta. Erityisesti kuviolliset vuolukivilaatat soveltuvat tähän tarkoitukseen erinomaisesti.