Leivontaohjeita | Tulikivi

Leivontaohjeita

Kalastajan sämpylät
Porkkanasämpylät
Rieska
Kinkkukasvispiirakka
Sipulipiiras
Mesimarjaleivos
Pannukakku
Kääretorttu
Marja-kermaviilipiiras

Kalastajan sämpylät

5 kpl esikypsennettyjä sämpylöitä
100 g suolakurkkua kuutioina
70 g paprikaa kuutioina
30 g Purjoa hienonnettuna
tilliä hienonnettuna
1 prk siikaa tomaattikastikkeessa
30 g smetanaa
sitruunapippuria ja mustapippuria

Paista sämpylät. Freesaa kasvikset, lisää kalapalat ja kalaliemi purkista. Lisää tilli ja smetana. Mausta. Halkaise sämpylät ja paina niihin kuoppa. Täytä sämpylä ja tarjoa heti.

Porkkanasämpylät

1/2 l nestettä (maitoa tai vettä)
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1-2 rkl hunajaa tai siirappia
150 g porkkanaraastetta
1 dl vehnäleseitä
n. 6 dl vehnäjauhoja
n. 6 dl hiivaleipäjauhoja
50 g voita, margariinia tai 1/2 dl ruokaöljyä

Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen, lisää suola, hunaja tai siirappi ja porkkanaraaste. Sekoita taikinaan leseet ja jauhot. Alusta taikina pehmeäksi. Lisää rasva tai öljy ja jatka alustamista niin pitkään, että taikina ei tartu enää käsiin. Kohota leivinliinan alla puoli tuntia. Leivo sämpylöiksi ja kohota ne leivinliinan alla n. 20 minuuttia. Kohonneet sämpylät voit halutessasi voidella munalla, piimällä, siirappivedellä tai maitojauhevesiseoksella. Paista melko kuumassa uunissa 10-15 minuuttia.

Sämpylöihin saat vaihtelua myös juustoraasteella, kaurahiutaleilla, myslillä, pinaatilla, kinkulla jne. Sämpylöissä voit käyttää omaa luovuuttasi makuaineita valitessasi.

Rieska

1/2 l nestettä
1 tl suolaa
n. 1 kg jauhoja

Nesteenä voit käyttää vettä, maitoa, piimää tai kasvisten keitinlientä. Jauhoina voit käyttää esim. ohra- tai ruisjauhoja. Taikinaan voit käyttää myös jauhojen lisäksi hiutaleita, suurimoita tai soseutettua kasvista.

Sekoita kylmään nesteeseen muut aineet. Vältä vaivaamista. Leivo taikinasta pyöreitä, sentin paksuisia rieskoja. Pistele rieskat haarukalla ja paista pellillä tai perinteisesti uunin arinalla melko pian hiilten vetämisen jälkeen (uunin mittari 350 C). Rieskat ovat kypsiä, kun pinnassa näkyy ruskeita pilkkuja (paistoaika n. 5 minuuttia). Voit voidella rieskat rasvalla paiston jälkeen tai laittaa ne tarjolle sellaisenaan. Tarjoa rieskat tuoreena ja lämpimänä.

Kinkkukasvispiirakka

150 g margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl kermaviiliä

Täyte:
200 g kinkkua
200 g herne-maissi-paprikasekoitusta
n. 1 tl suolaa
mustapippurirouhetta
paprikajauhetta
2 kananmunaa
2 dl kuohukermaa (tei 1 dl kuohukermaa ja 1 dl smetanaa)
1 dl juustoraastetta täytteeseen ja 1/2 dl päälle

Nypi keskenään kuivat aineet ja pehmeä margariini. Lisää joukkoon kermaviili ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina voidellun ja jauhotetun vuoan (halkaisija n. 26 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä täyte piirakkapohjalle ja ripottele päälle juustoraastetta. Paista hyvässä uunin lämmössä n. 30 minuuttia.

Sipulipiiras

Pohjan ohje on sama kuin kinkkukasvispiirakassa.

Täyte:
2 isoa sipulia
1 purjosipuli
ruokaöljyä
1 tl suolaa
mustapippurirouhetta
2 kananmunaa
1 dl smetanaa
1 dl kuohukermaa

Hienonna sipulit ja purjosipuli ja kuullota öljyssä. Yhdistä kaikki täytteen ainekset ja levitä piiraspohjalle. Paista samoin kuin kinkkukasvispiirakka.

Mesimarjaleivos

Pohja:
4 kpl kananmunia
2 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaojauhetta

Täyte:
vaniljakiisseliä
2,5 dl maitoa
40 g maizenaa
1 rkl vanilliinisokeria
2 rkl mesimarjahyytelöä

Voikuorrutus:
50 g sokeria
3 rkl vettä
2 kpl keltuaisia
125 g suolatonta voita

Kuumenna sokeri ja vesi kattilassa, kunnes sokeri liukenee, älä ruskista. Vatkaa keltuainen rikki. Kaada sekaan sokerisiirappi, koko ajan vatkaten sakeaksi vaahdoksi. Toimi nopeasti. Vatkaa hierotun voin sekaan keltuaisseos. Lisää seokseen mesimarjahyytelö. Yhdistä voikuorrutus ja vaniljakiisseli 1:1. Halkaise levy ja kokoa leivos: pohja, kerros hyytelöä, kerros kuorrutusta, pohja, hyytelö, kuorrutus, kansi ja päälle kuorrutusta.

Pannukakku

4 dl maitoa
2 kpl munia
3 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna taikinan turvota puoli tuntia. Kaada taikina korkealaitaiselle voidellulle tai leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista melko kuumassa uunissa 10-15 min. Tarjoile lämpimänä marjojen tai hillon kera.

Kääretorttu

4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Peitä uunipannu leivipaperilla. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi muna sokerivaahtoon. Sekoita varoen. Kaada taikina leivinpaperin päälle ja tasoita kevyesti.

Torttupohjan voi paistaa kuumassakin uunissa 5-10 minuuttia, vaikka sähköuunissa sen paistolämpötila on vain 200 astetta. Sillä aikaa kun pohja on uunissa, valmista täyte. Kumoa paistettu torttupohja sokeroidulle leivipaperille ja irrota paperi varovasti tortun päältä. Anna jäähtyä hetki, levitä täyte pinnalle ja kääri torttu rullalle.

Täytevaihtoehdot:
kiinteä sose tai hillo (2-3 dl vadelma tai mansikka)
Marjat + sokeria
marjat/heldelmät + kermavaahto (2 dl kuohukermaa)
marjat/hedelmät + rahka-kermaseos (1 dl rahkaa, 1 dl kuohukermaa vaahdotettuna + sokeria)

Marja-kermaviilipiiras

150 g margariinia
1 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria

Täyte:
n. 6 dl marjoja esim. mustikoita, herukoita, vadelmia
1 prk (250 g) kermaviiliä
1 kananmuna
1/2 dl sokeria

Vaahdota margariini ja sokerit. Lisää kananmuna ja vatkaa voimakkaasti. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan kevyesti sekoittaen. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun piirakkavuokaan (halkaisija n. 26 cm). Ripottele pinnalle marjoja ja kaada päälle kermaviili-muna-sokeriseos. Paista hyvässä uunin lämmössä n. 30 min.

Täytevihje:
Marjojen asemasta voit käyttää joko tuoreita tai läilykehedelmiä esim. persikka, päärynä, aprikoosi jne.